Tenis, tenis olalı böyle habercilik görmedi!

Marsel İlhan Marsel İlhan

Avustralya Açık’ta 2.tur oynayarak göğsümüzü kabartan Marsel İlhan’a, Avustralya’da verilen seyirci desteğiyle ilgili Vatan gazetesi, iftiralarla dolu bir haber hazırladı.

Marsel İlhan ile Fernando Gonzalez arasında oynanan ve milli sporcumuzun 3-0 kaybettiği maçta, yaklaşık 100 Türk tenis sever kortta İlhan’a destek vermişti. Ancak Vatan Gazetesi’nin muhabirine göre Şilili taraftarlarla birlikte desteğini sürdüren Türkler, maçı katletti.

Vatan Gazetesi, “Türk Açılımı” başlıklı haberinde şu skandal sözlere yer verdi:

Avustralya Açık Tenis Turnuvası, 105 senelik tarihinde böyle zulüm görmedi.
ŞİDDETE yatkın seyirci kültürümüzü, tarihte ilk kez ikinci turunda yer aldığımız Avustralya Açık Tenis Turnuvası’nda da bütün dünyaya sergiledik.
ÖRNEĞİN tenis geleneğinde rakibin hatalı vuruşları seyirciler tarafından alkışlanmaz.. Oysa bizim fanatikler Gonzalez’in her hatalı hareketinde gol sevinci yaşadılar..
İKİNCİ sette fanatikler iyice zıvanadan çıktı.. Kendilerini futbol maçında sanarak meşale yaktılar, bununla da yetinmeyip Şilililer’in bulunduğu tribünlere fırlattılar.. Şilili tenisseverler duman içinde kalırken, olaya müdahale eden Melbourne polisi Türk tenisseverlerin 35 tanesini kort dışına çıkardı..

Özetle Vatan gazetesi, olaylardan tamamen Türk seyircileri sorumlu tutuyor, Şilili tenis severlerin oldukça sakin bir şekilde maçı izlerken, bir anda meşaleler arasında can pazarı yaşadığını iddia ediyor, ve korttan çıkartılan 35 kişinin de tamamen Türk olduğunu belirtiyor.

Bu skandal ve aşağılık kompleksiyle kaleme alınmış yazı, tek bir kelimeyle özetlenir: YALAN

Şimdi bu haberin, nasıl düzmece olduğunu sizlere kanıtlamaya çalışacağız…

1- Haberde bahsedilenin aksine Avustralya Açık, özellikle son yıllarda hiç olaysız geçmemiştir. Güney Kıbrıs, Hırvat, Sırp, Boşnak ve Çek taraftarların geçmişte yaptığı kavgaların yanında, Marsel İlhan – Fernando Gonzalez arasındaki maç, bir dostluk maçı bile sayılabilir.

Hatta olaysız geçtiği iddia edilen turnuvanın ilk gününde 11 kişi korttan çıkartılmıştır. Bu nasıl bir hayal ürünüdür ?

Kavga görüntülerini merak edenler, Youtube’dan, “Australian Open fights” anahtar kelimelerini kullanarak elde edebilirler.

2- Haberde iddia edilenin aksine, meşaleyi Türk seyirciler yakmamıştır. Dolayısıyla, Şili tribününe de atılan bir meşale yoktur. Zaten ilgili gazete foto galerisinde, yaptığı yalan haberi kendi kendine yalanlamaktadır.

Ama siz yine buradan bakın. Hiç tam ortalarına meşale atılmış gibi bir halleri var mı?

3- Yine haberde yer alan “35 Türk korttan atıldı” tabiri, hayal ürünüdür. Çünkü Avustralya polisi bununla ilgili bir açıklama yapmamış sadece 35 kişinin, korttan çıkartıldığını doğrulamıştır. Bunu, “35 Türk korttan çıkartıldı” şeklinde yorumlamak, acaba hangi zihniyetin, hangi habercilik yeteğeninin ürünüdür ?

İşte, Associated Press’in servis ettiği fotoğraf. Sizce bu korttan çıkartılan taraftar, hiç Türk’e benziyor mu?

4- Haberde, Türkler’in bizi rezil ettiği, tüm Avustralya basınının bizi konuştuğu belirtilmiş. Biz tüm araştırmalarımıza rağmen böyle bir bulguya rastlamadık. Ama başka bir ülkenin basınının yaptığı haber gözümüze çarptı.

Şili’nin en ünlü gazetelerinden Latercera, yaptığı haberde “Şilili taraftlar, Gonzalez’in maçında başrolde” başlığıyla haber servis etti. İşte o gazetenin internet sitesinden alınan görüntü:

5- Yine Vatan gazetesi, “Yayıncı kuruluş Eurosport maçın ilk bölümünü canlı verirken, olaylar başladığı andan itibaren tenisin görsel zevkini korumak adına yayını yarıda kesip başka bir maçı yayınlamayı tercih etti.” ibaresiyle, Eurosport TV’nin de yayın politikasını derinden çözdüğünü (!) belli etmiş.

Acaba haberi yapan muhabir, aynı dakikalarda çok daha popüler bir tenisçi olan Andy Roddick’in maçının başladığından habersiz olabilir mi? Bu sizin takdiriniz sevgili tenis severler…

6- Vatan Gazetesi, Marsel İlhan’la tarihimizde ilk defa Avustralya Açık 2.turu oynadığımızı kaydetti. Tenis bilgisinden hiç şüphe duymadığımız (!) şahsın, İpek Şenoğlu’ndan ve onun 2005 yılında oynadığı 2.turu unutmasına da pek anlam veremedik ?

Son olarak şunu belirtmek istiyorum ki, “tenis haberciliğini” kadın tenisçilerin maç sırasındaki pozlarını cinsel düşünceyle yayınlayan, basın tabiriyle “galeri haberciliği”nden öteye geçemeyen bu zihniyet, nasıl oluyor da, “ÖRNEĞİN tenis geleneğinde rakibin hatalı vuruşları seyirciler tarafından alkışlanmaz..” diyerek ahkam kesebiliyor.

Ayrıca, Del Potro haberine, Mayer’in fotoğrafını koyan, 7-5 biten setleri, tie-break ile bitti diye anons eden, Gilles Simon’a, Gill Simmons diyebilen bir spor sitemiz de, bu haberi hiç kaçırmamış, hemen yayına sokmuş. Ne diyelim ki…

Bir tenis sever olarak, Avustralya Açık heyecanının yaşandığı şu saatlerde böyle bir yazıyla size seslenmek istemezdim ancak hem haberciliğe, hem de tenise aynı anda leke sürülünce kendimi tutamadım. Okuduğunuz ve sabrettiğiniz için teşekkür ediyorum…

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*